Identitetspolitikk til besvær – om det nye ubehaget i profesjonsutøvelsen: English title: The nuisance of identity politics – on the new discomfort in professional practice - Båtnes, Per Inge (FLEKS - Scandinavian Journal of Intercultural Theory and Practice, 2019)
Den moderne profesjonsutøveren synes å ha pådratt seg noen nye utfordringer med hensyn til forvaltning av egen myndighet som ikke var på langt nær like påtakelig bare for få tiår siden. Det er snakk om en form for ubehag eller en frykt som er knyttet til faren for å krenke andre menneskers identitetsfølelse og kanskje utløse aggresjon. Det som skrives i dette lille essayet berører spørsmål som gjelder sammenhenger mellom identitetspolitikk og myndighetsutøvelse i samfunnet. Det som skrives kan også leses som en personlig reorientering med hensyn til spørsmål som gjelder identitet. En fordums begeistring over menneskers innsats når det gjelder å presisere og polere sine identiteter har blitt erstattet av en form for besinnelse og ettertanke.