Leder. Bli med på dugnaden fagfellevurdering! - Reitan, Janne Beate (FormAkademisk, 2021)
Myndighetene har sagt at vi alle må delta i dugnaden for å bekjempe smitte fra koronaviruset. Vi i redaksjonen i FormAkademisk ber dere om å si ja til å bidra til den dugnaden som fagfellevurdering av artikler er. Alle artikler må vurderes av minst to uavhengige fagfeller. Under koronapandemien har vi dessverre opplevd at langt flere takker nei til å bidra til dette viktige og helt nødvendige bidraget for vitenskapelig publisering. Mange forfattere har måttet vente uvanlig lenge på tilbakemelding på artiklene de har sendt inn til FormAkademisk. I FormAkademisk spør vi alltid de beste forskerne først om å være fagfelle for artiklene forskere sender inn. Vi spør internasjonalt ledende forskere dersom artikkelen er skrevet på engelsk og i Skandinavia hvis artikkelen er skrevet på norsk, svensk eller dansk. De aller beste forskerne, som kanskje har det mest travelt, svarer oftest ja og leverer fagfellevurderinga si raskest. Så, hvis vi spør deg, er det fordi vi mener du er best til å vurdere akkurat den artikkelen. Å være fagfelle for andre gir også god læring for deg, både når det gjelder å bli oppdatert på ny faglig kunnskap og for gode referanser for egen vitenskapelig skriving. For hver artikkel du får fagfellevurdert, bør du si ja til minst to artikler andre har skrevet – fordi det er minst to som har fagfellevurdert din artikkel. Det er rettferdig!