MUCG ved vesiko-ureteral reflux hos barn - Christie, Tayla; Petersén, Kamilla (Radiography Open, 2019)
Vesikoureteral reflux, et backflöde av urin skjer från urinblåsan till uretärerna och njurbäckenet, drabbar barn. För att diagnostisera reflux används ultraljud, njurscintigrafi och främst miktionsuretrocystografi under genomlysning. Syftet var att dokumentera skillnader i undersøkning av reflux, vid en empirisk kvantitativ tvärsnittsstudie. Nio röntgenklinikers metodböcker samt deres stråldoser ble dokumentert.. Olika antal projektioner används för flickor respektive pojkar, og variasjoner i utførelsen av dem. Stråldoserna varierar; dock ses att samtliga kliniker i åldersgruppen 0–3 år har stråldoser under referensnivåerna enligt finska strålsäkerhetscentralen.