Positronemisjonstomografi (PET) i Norge - Kulseng, Carl Petter Skaar; Sandstrøm, Jon Christoffer (Radiography Open, 2015)
Positronemisjonstomografi (PET) er en bildediagnostisk undersøkelse med et stort klinisk potensiale [1]. Det er forventet et enormt behov for PET-undersøkelser i tiden fremover. Rapporten Estimering av behovet for PET/CT i 2020 på regionalt nivå [2] utarbeidet av Kunnskapssenteret på vegne av Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten stipulerte at det vil være behov for opptil 14 slike scannere innen 2020. Fagmiljøet ser på utredning av cancer pulm, colorectal cancer, cancer prostata, lymfomer og cancer mammae som de viktigste indikasjonene for PET-undersøkelser i fremtiden. Det er forøvrig en relativt kostbar teknologi. En enkelt skanner koster omlag 20 millioner kroner. I tillegg kreves en syklotron for produksjon av radioaktivt materiale 25-35 millioner kroner, og den totale årlige driftsutgiften er beregnet til 16 – 17 millioner (Dkr) [3]. For å betjene en PET-scanner kreves radioaktive isotoper som må produseres i en syklotron. GE Healthcare produserer og forsyner de fleste PET-sentrene i Norge med radioaktive isotoper fra Norsk medisinsk syklotronsenter i Oslo. Dette krever nøye koordinering og er driftsøkonomisk kostbart. Haukeland Universitetssykehus i Bergen importerte i begynnelsen isotoper fra Oslo, men har nå tilgang til egen syklotron. Hensikten med denne fagartikkelen er å kartlegge historikken, dagens status og fremtidsplaner for aktiviteten ved de norske PET avdelingene.