Trender i sosial ulikhet i helseatferd - Samdal, Oddrun; Bye, Hege Høivik; Torsheim, Torbjørn; Fismen, Anne-Siri; Haug, Ellen; Smith, Otto R.F.; Wold, Bente (Tidsskrift for ungdomsforskning, 2012)
I denne artikkelen studerer forskerne sosial ulikhet i kosthold, fysisk aktivitet og røyking for perioden 2001–2009 blant norske 11-, 13- og 15-åringer. Dataene er hentet fra den landsrepresentative studien «Helsevaner blant skoleelever. En WHO-undersøkelse i flere land» (HEVAS). Forskjellene mellom de sosioøkonomiske gruppene var stabile over tid for frokostinntak, høyintensiv fysisk aktivitet utenom skoletid og røyking. For inntak av frukt var det en økning i forskjell mellom de sosioøkonomiske gruppene fra 2001 til 2005, men en reduksjon tilbake til 2001-nivå fra 2005 til 2009. Barn og unge fra familier med lavere sosioøkonomisk status kom dårligst ut når det gjelder alle de fire helseatferdene som er studert.