Transnasjonale hverdagsliv: Østeuropeisk innvandrerungdom i distrikts-Norge - Rye, Johan Fredrik (Tidsskrift for ungdomsforskning, 2016)
Mange østeuropeiske ungdommer flytter til norske utkantkommuner som følge av at foreldrene får arbeid i de tradisjonelle bygdenæringene. I denne artikkelen analyserer jeg hverdagslivserfaringene til disse ungdommene, deres identiteter og livsprosjekter, og diskuterer hvordan de forhandler sine posisjoner som innvandrere i distriktssamfunnene. Utgangspunktet er et kvalitativt materiale som består av individuelle intervjuer og fokusgruppeintervjuer med 19 østeuropeiske ungdommer i én kystregion i Midt-Norge. Materialet viser hvordan ungdommenes sosiale virkelighet preges av deres multi-lokale identiteter, tilhørigheter og sosiale praksiser. Resultatet er ambivalente hverdagsliv utformet i spennet mellom lokalsamfunnet og forskjellige transnasjonale sosiale rom. Samtidig som det synes å være mange likhetstrekk mellom innvandrerungdommene i distriktene og i de mer urbane regionene, demonstrerer materialet også hvordan den rurale sosiogeografiske konteksten påvirker deres hverdagsliv i utkant-Norge.