Oppvekst i slektsfosterhjem: unge voksne fosterbarns familieforståelser - Thørnblad, Renee; Holtan, Amy (Tidsskrift for ungdomsforskning, 2011)
Artikkelen omhandler hvordan langtidsplasserte fosterbarn i slektsfosterhjem i alderen 18–22 år forstår sine familierelasjoner. Problemstillingen er hvordan det offentliges involvering har influert på deres forståelse av familie – og hvorvidt dette har endret seg over tid. Materialet artikkelen bygger på, inngår i en oppfølgingsstudie hvor fosterbarn ble intervjuet i 2000 og 2008. De intervjuedes syn på fosterfamilie og relasjoner til foreldre er mer preget av stabilitet enn endring. Hovedtendensen er at det er de ulike personlige relasjonene som betones – ikke kontraktsmessige forhold. De intervjuede legger vekt på normalitet i familiesituasjonen, og klientstatuser er lite framtredende.