Religiøsitet blant unge muslimer og kristne i Oslo - Synnes, Ronald Mayora (Tidsskrift for ungdomsforskning, 2010)
Denne artikkelen sammenligner unge muslimer og kristnes forståelse av sin religiøsitet. Artikkelen bygger på kvalitative intervjuer av åtte unge muslimer og kristne i Oslo. Individualisering er ofte sett som et nøkkelbegrep i forståelsen av ungdoms mentalitet og religiøsitet. Hovedspørsmålet i denne artikkelen er hvordan ungdommene begrunner sine religiøse valg. Analysen viser at det er mange likheter mellom de muslimske og kristne informantene. Både unge muslimer og kristne ønsker å markere et skille i ungdomstiden, der deres religiøsitet går fra å være en del av foreldrenes religiøsitet til å bli deres egenvalgte tro og overbevisning. Dette skjer på tross av at alle informantene ender opp med en religiøsitet som ligger nært opp til det de forteller om foreldrenes religiøsitet. Forskjellen mellom de muslimske og kristne informantene er at mens muslimer forteller om et spenningsfylt møte med storsamfunnet, og at deres etniske og kulturelle opprinnelse står sentralt i deres religiøse diskurs, er dette ikke tema for de kristne informantene.