Folkehelsekoordinatorer og Folkehelseloven i Norge
DOI:
https://doi.org/10.7577/sjvd.1796Emneord (Nøkkelord):
public health, public health coordinator, public health act, NorwaySammendrag
Innledning
Folkehelseloven (2012) var ment å gi kommunene større innflytelse over befolkningens helse ved å vektlegge folkehelse på et kommunalt nivå. Målet med denne studien var å undersøke effekten av den nye loven på hvordan de kommunale folkehelsearbeiderne utførte sine yrkesroller.
Metode
Etter et litteratursøk ble det foretatt semi-formelle intervjuer med 13 ansatte i kommunal folkehelsesektor. De ble også gitt praktiske oppgaver og fylte ut korte spørreskjemaer. Intervjutranskriptene ble analysert ved hjelp Tematisk analyse. Denne kvalitative forskningsteknikken blir definert og beskrevet.
Diskusjon og resultater
Studien viser at folkehelsearbeiderne ser loven som et nyttig verktøy, og aktivt bruker den for å gi folkehelsen større plass i kommunene. De føler at Folkehelseloven myndiggjør dem og gir dem økt yrkesstolthet, og at den hjelper både dem og deres overordnede til å oppnå større forståelse av folkehelsearbeidernes rolle i kommunen. Ved hjelp av informantenes egne ord blir endringer i folkehelsearbeidernes roller og yrkesidentitet diskutert i kontekst av den nye loven og utvalgt litteratur fra feltet.
Konklusjon
Folkehelseloven har endret rollene til kommunale folkehelsearbeidere og hjulpet dem til å fremme folkehelsen ved å gi dem mer ansvar og utvidet plikt til å ivareta folkehelsen. Loven blir sett på som myndiggjørende, den gir folkehelsearbeiderne yrkesstolthet og økt rolleforståelse, og bør ha en viktig rolle i utdannelsen av nye folkehelsearbeidere.
Nedlastinger
Nedlastinger
Publisert
Hvordan referere
Utgave
Seksjon
Lisens
Opphavsrett 2016 Heidi Lyshol
Dette verket er lisensiert under Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Forfattere som publiserer i SJVD, godtar følgende vilkår:
- Forfatteren(e) beholder opphavsrett og gir journalen rett til første utgivelse av arbeidet som samtidig er lisensiert under en Creative Commons Attribution License som tillater andre å dele arbeidet når forfatterskap og første utgivelse i SJVD anerkjennes.
- Forfatteren(e) kan inngå separate, ekstra kontraktsmessige ordninger for ikke-eksklusiv distribusjon av tidsskriftets publiserte versjon av arbeidet (for eksempel sende det til et institusjonelt arkiv eller publisere det i en bok) med en bekreftelse på førsteutgivelsen i SJVD.
- Forfatteren(e) har anledning til og oppfordres til å legge ut sitt arbeid på Internett (f.eks. i institusjonelle arkiv og eller på egen hjemmeside) før og under innleveringsprosessen, da det kan føre til nyttige meningsutvekslinger, samt raskere og økt sitering til det publiserte arbeidet.