Nye læreplaner i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag – kompetanse for fremtiden?
DOI:
https://doi.org/10.7577/sjvd.3393Emneord (Nøkkelord):
Yrkesopplæring, sluttkompetanse, restaurant- og matfag, læreplanutviklingSammendrag
Den norske yrkesopplæringen er inne i sin første store reform siden Kunnskapsløftet i 2006. Fra høsten 2020 vil alle læreplanene i det skole- og lærlingebaserte opplæringsløpet oppdateres, og innholdet i disse læreplanene vil bidra til å forme framtidens fagarbeidere.
I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i nasjonale og internasjonale beskrivelser av hvilke yrkeskompetanser det er behov for i fremtidens arbeidsmarked med særlig vekt på yrkesutøvelse i restaurant- og matfagbransjene. Dette er bransjer som har en stor utfordring med å skaffe tilstrekkelig antall faglærte yrkesutøvere. Spørsmålet om hvilken kompetanse framtidens faglærte i restaurant- og matfagbransjene bør inneha, har derfor stor betydning for både skole og næringsliv.
Spørsmålet vi undersøker i denne artikkelen er derfor: I hvilken grad er den nye Vg1-læreplanen i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag tilpasset fremtidens kompetansebehov slik det beskrives gjennom forskning, styringsdokumenter og sluttkompetansebeskrivelser fra Faglig råd for restaurant- og matfag?
Empirien i artikkelen er basert på en kvantitativ spørreundersøkelse som kartlegger yrkesutøvelsen til yrkesutøvere i restaurant- og matfagene og tekstanalyser av sluttkompetansebeskrivelser fra Faglig råd for restaurant- og matfag og den nye Vg1-læreplanen i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag. Artikkelens teoretiske fundament hviler i stor grad på styringsdokumenter slik som stortingsmeldinger og NOU’er sammen med nasjonal- og internasjonal forskning om nødvendig arbeidslivskompetanse for fremtidens yrkesutøvere.
Resultatene viser at det er liten forskjell mellom hva faglærte og ufaglærte yrkesutøvere gjør av arbeidsoppgaver i bedriftene. Betydningen av å være faglært er derfor relativt liten i det daglige arbeidet i bedriftene. I forarbeidene til nye læreplaner i restaurant- og matfag er sluttkompetansen i de ulike yrkene i restaurant- og matfag beskrevet av Faglig råd for restaurant- og matfag(2018) og høringsutkast fra Utdanningsdirektoratet. Analyser viser at kompetansemålene i den nye Vg1-læreplanen i varierende grad er tilpasset nødvendig kompetanse for et fremtidig arbeidsmarked slik denne kompetansen er beskrevet i forskning og styringsdokumenter.
Nedlastinger
Nedlastinger
Publisert
Hvordan referere
Utgave
Seksjon
Lisens
Opphavsrett 2020 Bjørn Eben, Halvor Spetalen

Dette verket er lisensiert under Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Forfattere som publiserer i SJVD, godtar følgende vilkår:
- Forfatteren(e) beholder opphavsrett og gir journalen rett til første utgivelse av arbeidet som samtidig er lisensiert under en Creative Commons Attribution License som tillater andre å dele arbeidet når forfatterskap og første utgivelse i SJVD anerkjennes.
- Forfatteren(e) kan inngå separate, ekstra kontraktsmessige ordninger for ikke-eksklusiv distribusjon av tidsskriftets publiserte versjon av arbeidet (for eksempel sende det til et institusjonelt arkiv eller publisere det i en bok) med en bekreftelse på førsteutgivelsen i SJVD.
- Forfatteren(e) har anledning til og oppfordres til å legge ut sitt arbeid på Internett (f.eks. i institusjonelle arkiv og eller på egen hjemmeside) før og under innleveringsprosessen, da det kan føre til nyttige meningsutvekslinger, samt raskere og økt sitering til det publiserte arbeidet.